
MEMORANDUM 

 

TO: Rich Kramer 

 Chair, St. Paul Charter Commission 

 

FROM: Jerry Hendrickson 

 Deputy City Attorney, Office of the City Attorney 

 

RE: Process for Amending the Charter by Ordinance and Waiving Second Reading 

 

DATE: October 20, 2016 

 

It is my understanding that the city government is asking the Charter Commission for a 

recommendation to amend the St. Paul City Charter with regard to liquor licensing.  You 

have asked for a brief summary of the process for the Charter Commission.  In particular, 

you asked about the Commission’s ability to waive its standard process of two readings of a 

proposed amendment. 

 

As you know, state law provides several methods for amending the City Charter.  State law 

provides, “Upon recommendation of the charter commission the city council may enact a 

charter amendment by ordinance.” Minn. Stat. § 410.12. In this case, the city government, 

by resolution adopted by the Council and approved by the Mayor, has asked the Charter 

Commission recommend an amendment to the Charter by a unanimous vote of the Council 

and approval of the Mayor.   The Charter Commission may consider this request and 

recommend or not recommend the amendment as it sees fit.  

 

The process of the Charter Commission is governed by the Standing Rules of the Charter 

Commission of the City of Saint Paul, as revised and adopted on June 19, 2000.  Rule 5 of 

these rules provides, 

 

The adoption of any proposed changes in language to the Charter shall be final when 

passed by a majority vote of all members of the Commission.  No such vote shall be 

taken until the proposed changes in language have been presented in written form 

and have been read at two(2) separate meetings of the Commission. 

 

In my opinion, the Commission may suspend this rule and allow a final vote after one 

reading.  Rule 4 of the Standing Rules provides that motions will be government by 

Robert’s Rules of Order.  Robert’s provides that a rule of order may be suspended by a two-

thirds vote .   RONR (10th ed.) p. 256, l. 15-25.   

 


