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RE: Ord 12-71.  Nonconforming Use Text Amendments – Proposed Language by 

Councilmember Stark 
 
On November 16, 2012, we met at your request to discuss three of Council President Lantry’s 
proposed changes to the Planning Commission’s recommended amendments to Chapter 62, 
Nonconforming Lots, Uses and Structures.  These changes affect Sections 62.105(b), 
62.106(h), and 62.106(m).  You requested alternative language for these sections.  
 
The format below first provides the current Legistar version, with the changes introduced by 
Kathy Lantry, and with her changes highlighted in yellow.  The next paragraph suggests 
alternative language for your consideration, with the suggested language and other changes 
from current Legistar version 4 shown in turquoise highlight.  A brief justification for the changes 
is also provided. 
 
1. Sec. 62.105.  Nonconforming structures with conforming uses. 

The current version of the ordinance contains Council President Lantry’s amendment to the 
Planning Commission recommendation for Sec. 62.105(b).  It would prevent vertical expansions 
for structures with nonconforming setbacks, thus requiring the owner to apply to the Board of 
Zoning Appeals for a variance: 

(b) A nonconforming structure may be enlarged physically expanded or altered so long as 
such enlargement expansion or alteration does not increase its nonconformity and the use 
in the expanded or altered area of the structure meets any zoning separation requirement. 
Accessory buildings may be added so long as they conform in all respects to the 
requirements of section 63.501, accessory buildings.  A structure with a nonconforming 
setback shall not be expanded horizontally or vertically within the setback area. but may be 
expanded vertically within the setback area by up to ten (10) feet to a total of no more than 
two (2) stories, subject to the height limits of the district. 

 
Language proposed for introduction by Councilmember Stark essentially restores the Planning 
Commission’s recommended language.  However, it makes an exception for structures in the 
River Corridor Critical Area, which was of specific concern to Council President Lantry, while 
continuing to permit vertical expansions of nonconforming structures in other parts of the city.  
This section is typically used by smaller single family homes in single family districts with a yard 
setback that doesn’t meet the existing code requirement:  It is important to remember that this 
section applies to nonconforming structures only; the use itself is permitted in the zoning 
district. 
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(b) A nonconforming structure may be enlarged physically expanded or altered so long as 
such enlargement expansion or alteration does not increase its nonconformity and the use 
in the expanded or altered area of the structure meets any zoning separation requirement. 
Accessory buildings may be added so long as they conform in all respects to the 
requirements of section 63.501, accessory buildings.  A structure with a nonconforming 
setback shall not be expanded horizontally or vertically within the setback area. but may be 
expanded vertically within the setback area by up to ten (10) feet to a total of no more than 
two (2) stories, subject to the height limits of the district. Except in the River Corridor Overlay 
Districts, a structure with a nonconforming setback may be expanded vertically within the 
setback area by up to ten (10) feet to a total of no more than two (2) stories, subject to the 
height limits of the district. 

 
2. Sec. 62.106.  Nonconforming uses of structures, or structures and land in 
combination. 

The current Legistar version includes a change to Sec. 62.106(h) that deletes the Planning 
Commission recommendation permitting legal nonconforming residential uses to be 
reestablished with the number of units they had when originally constructed and require that 
they go through the process of reestablishing the nonconforming use. 

(g h) When a legal nonconforming use is discontinued or ceases to exist for a 
continuous period of three hundred sixty-five (365) days more than one (1) year, the 
building, or building and land in combination, shall thereafter be used in conformance with 
the regulations of the district in which it is located, unless the planning commission approves 
a permit to reestablish the nonconforming use as set forth in section 62.109(e).  A 
residential building vacant for more than one (1) year may be re-established at the number 
of units for which it was originally constructed and used provided that it has not been 
physically converted to a fewer number of units.  If the building has been converted to fewer 
units, the use may be re-established up to the reduced number of units. 

 
Language proposed for introduction by Councilmember Stark restores the original Planning 
Commission recommendation but clarifies the method by which the original number of units 
would be determined and also makes it clear that if the original number of units cannot be 
clearly established, the use would need to go through the process for reestablishing the 
nonconforming use. This section would most often be used by nonconforming duplexes in single 
family zones where it is clear that the structure was originally built as a duplex.  There are many 
of these duplexes through out the city, since prior to 1975 duplexes were permitted in every 
zoning district:  The amendment would also apply to residential uses in non-downtown business 
districts, where they are generally not permitted.  This proposed language incorporates a 
suggestion by the City Attorney’s Office that offers further clarity. 

(g h) When a legal nonconforming use is discontinued or ceases to exist for a 
continuous period of three hundred sixty-five (365) days more than one (1) year, the 
building, or building and land in combination, shall thereafter be used in conformance with 
the regulations of the district in which it is located, unless the planning commission approves 
a permit to reestablish the nonconforming use as set forth in section 62.109(e).  A 
residential building vacant for more than one (1) year may be reestablished at the number of 
units for which it was originally constructed provided that it has not been physically 
converted to a fewer number of units.  If the building has been converted to fewer units, the 
use may be re-established up to the reduced number of units.  The zoning administrator 
shall determine the number of units at the time of original construction by any of the 
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following methods: an onsite inspection, building permit records, county assessor records, 
or similar public records.  If the original number of units cannot be clearly established by the 
zoning administrator, the process for reestablishment of a nonconforming use in section 
62.109(e) shall be followed. 

 
3. Sec. 62.106.  Nonconforming uses of structures, or structures and land in 
combination. 

The current version of Sec. 62.106(m) is based on a misunderstanding of the Planning 
Commission’s language.  Council President Lantry will be proposing changes that essentially 
restore the Planning Commission’s recommended language, and may also include an additional 
staff recommendation deleting the reference to the percent of lot coverage.  Since the lot 
coverage percentage is the same for all residential zoning districts, it does not need to be 
specifically referenced in (m). 

Staff therefore recommends the following additional change: 

62.106(m) In RL--R4 districts, existing legal nonconforming two-family residential uses may 
be enlarged expanded, extended, reconstructed or altered. The two-family uses expansion 
must meet the yard setbacks, and the percentage of lot coverage requirements of the 
schedule of regulations, section 61.101, as required in the zoning district in which it is 
located or in the RT1 district, whichever is greater, the height limit of the district in which 
located, and the requirements for off-street parking, section in article 63.200. Reconstruction 
of the uses must begin within one (1) year of the removal of the buildings. 

 
The suggested amendments, without explanatory text, are also provided on the following page. 
 
 
 
 Ricardo Cervantes 
 Peter Warner 
 Kathy Lantry 
 Cecile Bedor 
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Sec. 62.105.  Nonconforming structures with conforming uses.  
(b) A nonconforming structure may be enlarged physically expanded or altered so long as 
such enlargement expansion or alteration does not increase its nonconformity and the use in 
the expanded or altered area of the structure meets any zoning separation requirement. 
Accessory buildings may be added so long as they conform in all respects to the requirements 
of section 63.501, accessory buildings.  A structure with a nonconforming setback shall not be 
expanded horizontally or vertically within the setback area. but may be expanded vertically 
within the setback area by up to ten (10) feet to a total of no more than two (2) stories, subject to 
the height limits of the district. Except in the River Corridor Overlay Districts, a structure with a 
nonconforming setback may be expanded vertically within the setback area by up to ten (10) 
feet to a total of no more than two (2) stories, subject to the height limits of the district. 
 
 
Sec. 62.106.  Nonconforming uses of structures, or structures and land in combination. 
(g h) When a legal nonconforming use is discontinued or ceases to exist for a continuous 
period of three hundred sixty-five (365) days more than one (1) year, the building, or building 
and land in combination, shall thereafter be used in conformance with the regulations of the 
district in which it is located, unless the planning commission approves a permit to reestablish 
the nonconforming use as set forth in section 62.109(e).  A residential building vacant for more 
than one (1) year may be reestablished at the number of units for which it was originally 
constructed provided that it has not been physically converted to a fewer number of units.  If the 
building has been converted to fewer units, the use may be re-established up to the reduced 
number of units.  The zoning administrator shall determine the number of units at the time of 
original construction by any of the following methods: an onsite inspection, building permit 
records, county assessor records, or similar public records.  If the original number of units 
cannot be clearly established by the zoning administrator, the process for reestablishment of a 
nonconforming use in section 62.109(e) shall be followed. 


