/A2 Wheeler St S

Marcia Moermond

From: Mitchell Imbertson

Sent: Thursday, May 9, 2024 11:55 AM

To: Marcia Moermond

Subject: 123 Wheeler St S - Appeal follow up info
Follow Up Flag: Follow up

Flag Status: Flagged

Good morning,

During the appeal for 123 Wheeler St S you had asked if | could follow up with additional information about the door
lock options.

What we found is that at least at some point in the past, they were using double-keyed dead bolt locks on these main
exit doors instead of the numerical code locks that are currently installed. An inspector had investigated the door locks
under a complaint in 2010 and found them to be acceptable at that time, but the hardware has now changed. Also, the
inspector investigating that complaint may not have been aware it was operating as a state licensed housing facility.

Double-cylinder deadbolts (key operated from both sides) would have been allowed for the entry doors here if it were
not being used as a State licensed residential facility with services.

https://www.revisor.mn.gov/statutes/cite/326B.106

(g) Double cylinder dead bolt locks. No provision of the code or appendix chapter of the code may prohibit
double cylinder dead bolt locks in existing single-family homes, townhouses, and first floor duplexes used
exclusively as a residential dwelling. Any recommendation or promotion of double cylinder dead bolt locks
must include a warning about their potential fire danger and procedures to minimize the danger.

The MN State Fire Marshal’s office has given the opinion that double-keyed locks are no longer allowed on the doors of
a house or duplex if the house becomes licensed (such as home daycare license, housing with services, etc.). This is
because of the language “..used exclusively as a residential dwelling.”

Since the double-keyed dead bolt wouldn’t be an option, the best code compliant way to accomplish what they’re trying
to do would be with “Controlled egress doors”
https://codes.iccsafe.org/content/MNFC2020P1/chapter-10-means-of-egress#MNFC2020P1 Pt03 Ch10 Sec1010.1.9.7
“... shall be permitted in Groups I-1, I-2, R-3, and R-4 occupancies when a person’s clinical needs require their
containment.”

The situation at this building seems to be an exact fit for what this code section was written for. The problem is just that
they aren’t meeting most of the requirements for being able to lock in the residents, including important things like
having a sprinkler system and having a central nursing station that can unlock the doors.

Let me know if you have other questions on this, hopefully this helped cover the additional info you were looking for.
I’m not aware of any other ways to accomplish exactly what they’re trying to do here. The best solution in the interim
may just be alarms on the doors. We're certainly not opposed to them putting audible or monitored alarms on the doors
as long as they're still capable of being opened properly.
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Codes / Minnesota /

2020 Minnesota State Fire Code

Chapter 10 Means of Egress

1010.1.9.7 Controlled egress doors in Groups I-1, I-2, R-3, or and R-4
occupancies.

Controlled egress door locking systems, including electromechanical locking systems and
electromagnetic locking systems, shall be permitted in Groups I-1, I-2, R-3, and R-4 occupancies
when a person’s clinical needs require their containment. Controlled egress doors shall be
permitted in these occupancies when the building is equipped throughout with an approved
automatic sprinkler system in accordance with Section 903.3.1.1 and an approved automatic
smoke detection system installed in accordance with Section 907. Electric locking systems and
controlled egress doors shall comply with the requirements in Items 1 through 11 below.

1.1.The egress control locks shall unlock upon actuation of either the automatic sprinkler
system or the automatic smoke detection system within the means of egress served by the
locked area.

2.2.The egress control locks shall unlock upon loss of power controlling the lock or lock
mechanism.

3.3.The egress control locking system shall have the capability of being unlocked by a signal
or switch from the fire command center, a nursing station, or other approved location.
The signal or switch shall directly break power to the lock.

4.4.A building occupant shall not be required to pass through more than one door equipped
with a controlled egress lock before entering an exit.

5.5.The procedures for the operations of the unlocking system shall be described and
approved as part of the emergency planning and preparedness required by Chapter 4.

6.6.All clinical staff shall have the keys, codes, or other means necessary to operate the
controlled egress locking devices or systems.

7.7.Emergency lighting shall be provided at both sides of a door equipped with a controlled
egress locking device.

8.8.24-hour resident or patient supervision is provided within the secured area.

9.9.The controlled egress locking devices are designed to fail in the open position.

10. 10.Floor levels within the building or portion of the building with controlled egress
locking devices shall be divided into at least two compartments by smoke barriers
meeting the requirements of the Minnesota Building Code.

11. 11.The controlled egress door locking system units shall be listed in accordance with UL
294,

Exceptions to Items 1 through 11:

1. lItems 1 through 4 shall not apply to doors to areas occupied by
persons who, because of clinical needs, require restraint or
containment as part of the function of a psychiatric treatment area.

2. 2Items 1 through 4 shall not apply to doors to areas where a listed
egress control system is utilized to reduce the risk of child abduction
from nursery and obstetric areas of a Group 1-2 hospital.



. 3.Item 10 shall not apply to existing Group R-3 or R-4, Condition 1
occupancies where all of the following conditions apply: (a) the
construction of smoke barrier compartmentation is not practical; (b)
existing sleeping rooms are provided with smoke-tight construction;
and (c) existing sleeping rooms have an emergency escape and rescue
opening complying with Section 1030.



